Amestec de western, thriller și SF

WOare nu și-a dorit odată să existe o gaură în pământ în care să-i poată arunca grijile, nevoile și lucrurile împovărătoare? O astfel de gaură apare în serialul Amazon al lui Brian Watkins „Outer Range” pe pământul fermierului Royal Abbott (Josh Brolin). Dar lucrurile nu vor doar să dispară în ea.

Outer Range este un western contemporan și începe ca o variație a epicului Yellowstone al lui Kevin Costner. La fel ca familia Dutton din Montana, familia Abbott — alături de Royal, soția sa Cecilia (Lily Taylor), fiii Perry (Tom Pelphrey) și Rhett (Lewis Pullman) și fiica tânără a lui Perry, Amy (Olive Abercrombie) — în luptele din Wyoming cu pierderi trecute și viitoare amenințate. Mama lui Amy, Rebecca, a dispărut cu câteva luni în urmă, iar șeriful Joy (Tamara Podemski), un om al legii indigen care se confruntă cu provocări speciale înainte de realegere, intenționează să nu o mai caute. Royal trebuie să-și apere pământul de strânsoarea fermierului vecin Wayne Tillerson (Will Patton, văzut și în „Yellowstone”), care consideră că pășunile de vest ale fermei Abbott sunt proprietatea sa – acolo s-a deschis gaura întunecată a existenței sale. iniţial se pare că doar Royal ştie. Însă misterioasa tânără Autumn (Imogen Poots), un vagabond hippie pe care Royal îl lasă să tabere pe pământul său, crede că poate găsi aici ceva cu totul special.

Haos până la capătul amar

Într-adevăr, peisajul din acest serial, surprins de către directorii de imagine Drew Daniels, Jay Keitel și Adam Newport-Berra, este vast, entuziasmant, terifiant. Watkins, un tânăr dramaturg care prezintă aici primul său serial TV, i-a spus lui Metacritic că el însuși a crescut în peisajele din vestul american „care modelează peisajele interioare”. Dominanța omului asupra naturii este o iluzie de râs aici și este evident că Cormack McCarthy și Sam Shepard se numără printre influențele formative ale lui Watkins.

Departe de a fi binevoitoare și romantică, natura de aici stă în contrast rece cu eforturile personajelor de a da sens lucrurilor. La începutul celui de-al treilea episod se desfășoară un montaj aproape biblic: Din supa primordială turbulentă cresc munți și văi, păduri și turme de animale; se ridică și pier la fel ca oamenii. „Au fost furtuni și anotimpuri și garduri și sânge și miracole și răzbunare și regrete”, spune Royal Abbott în afara ecranului. „Și pământul și cerul n-au dat nimic”. Și nici afurisita aia de gaură nu oferă mântuire, așa cum ar putea fi cazul în alte piese științifico-fantastice. Mai degrabă, acționează ca un simbol al unei ere în care pare să nu mai existe refugiu, în care toate certitudinile se dizolvă și structurile presupus stabile sunt supuse unei schimbări necruțătoare. „Te-ai întrebat vreodată”, îi spune Royal Abbott șerifului Joy, „dacă lumea nu este ceea ce crezi tu că este? Fără lege, fără ordine, doar haos până la capăt.” Și totuși nu are de ales decât să se împace cu forțele de la locul de muncă, să-și protejeze familia și țara – și să facă o înțelegere cu Autumn, care știe prea multe și poate spulbera echilibrul fragil pe care Abbott se străduiește să-l mențină cu un singur gest.

„Outer Range” are multe de oferit – cum ar fi gameplay-ul lui Josh Brolin și Will Patton, care se contrastează ca două personaje foarte diferite. Tillerson al lui Patton este un bătrân maniacal, brăzdat de o căsnicie eșuată și de sănătate în declin, care se hrănește cu energia întunecată a unui magician rău. Brolins Abbott este un tip tăcut, fără prostii, a cărui carcasă tare abia își poate ascunde frământările interioare din cauza absenței oricărei țesături morale din lume. Povestea se condensează cu evoluții dramatice într-un thriller care își dezvăluie secretele în primele patru episoade într-o manieră bine dozată. Mai presus de toate, însă, serialul creează o atmosferă fascinantă de incertitudine difuză, în care nici smerenia, nici aroganța nu sunt capabile să liniștească haosul și nici măcar lui Dumnezeu se pare că nu-i pasă de lupta creaturilor lui de a-și păstra nervii. Într-o rugăciune plină de grație, Abbott se înfurie în nesiguranța cu privire la gaura misterioasă. „Există o mare distanță între noi, un mare gol”, se adresează el creatorului său. „Vă provoc să umpleți acest gol. Vă cer să umpleți acest gol!” Între timp, cei de lângă Tillerson îmbrățișează cu extaz destrămarea lumii: cel mai mic dintre cei trei fii Tillerson, Billy (Noah Reid), cântă cântece pop în fața oglinzii în lenjerie, iar Patriarhul Wayne se comportă ca un șaman nebun. într-un dialog cu un cap de bivol.

„Outer Range” preia incertitudinea pe care pandemia și semnele de dizolvare politică și socială au provocat-o în mare măsură. Dar serialul refuză orice cinism. Ea creează o viziune idiosincratică asupra existenței umane din combinația poetică a genurilor disparate și, de asemenea, spune un thriller captivant. Să sperăm că seria de opt părți, din care Amazon publică două episoade în fiecare săptămână, are un final fericit.

Gama exterioară rulează pe Amazon Prime.

.

Add Comment