Campionatul Mondial de snooker 2022: Ronnie O’Sullivan ocupă ultimul loc împotriva lui Judd Trump

Ronnie O’Sullivan a făcut 12 secole la campionatul mondial de anul acesta
Loc: Teatrul Crucible, Sheffield Programare: 16 aprilie-2 mai
Acoperi: Urmărește în direct la BBC TV și Red Button cu acoperire neîntreruptă pe BBC iPlayer, site-ul BBC Sport și aplicația BBC Sport

Ronnie O’Sullivan a câștigat o victorie confortabilă cu 17-11 în fața lui John Higgins pentru a-și rezerva locul în finala Campionatului Mondial împotriva lui Judd Trump.

Campionul de șase ori O’Sullivan, în vârstă de 46 de ani, devine cel mai în vârstă finalist de când Ray Reardon a ajuns în finala din 1982 la vârsta de 49 de ani.

Reluând cu 15-9 în față, numărul unu mondial a câștigat două dintre primele patru cadre ale serii pentru a-și pecetlui victoria.

Sâmbătă mai devreme, câștigătorul anului 2019, Trump, a rezistat unei riposte din partea lui Mark Williams pentru a câștiga un joc decisiv cu 17-16.

În timp ce acest meci a fost totul despre nervi, evoluția lui O’Sullivan la a opta finală a Crucible a fost relativ de rutină.

O pauză de 67 l-a pus aproape de câștig, după ce campionul de patru ori Higgins a luat primul cadru cu un run de 69.

Cu toate acestea, scoțianul a fost întotdeauna împotriva lui după ce a avut performanțe slabe pentru părți uriașe ale meciului și, pe măsură ce și-a redus și mai mult restanța la 16-11, “The Rocket” a confirmat victoria înainte de jumătatea intervalului – sesiune programată.

O’Sullivan a câștigat șase din cele șapte finale ale sale și acum va căuta să egaleze râvnitul record de șapte titluri al lui Stephen Hendry în epoca modernă.

Trump împiedică recuperarea remarcabilă a lui Williams

Cu 12-5 vineri, triplul campion Williams aproape a organizat cea mai mare revenire în semifinală a lui Crucible, în timp ce a renunțat la 11 din următoarele 14 cadre pentru a stabili un avantaj de 16-15 împotriva lui Trump.

Williams a jucat un catch-up de când o sesiune de deschidere tristă i-a văzut în pierdere cu 7-1.

Însă o expoziție încântătoare de ghiveci l-a readus în competiție, deoarece a încheiat vineri seara la doar două cadre în urmă, la 13-11.

Și această schimbare de impuls a fost evidentă când jocul s-a reluat sâmbătă, Trump beneficiind de două duble încrucișate în cadrul final pentru a triumfa.

„A fost atât de multă emoție prin acel joc”, a spus Trump pentru BBC Sport.

„Știam că se va lupta la un moment dat, dar el [Mark Williams] A jucat uimitor și doar stăteam acolo. Mi-a fost mai ușor să o iau pentru că nu greșeam prea mult.

“Mi-a plăcut foarte mult să-l privesc și a fost uimitor. Mă rugam să facă niște greșeli și am avut tot norocul în ultimul cadru. Pentru doi dintre ei [cross doubles] să mergi pe drumul tău, știi că este ziua ta”.

Urlat de un auditoriu plin, o lovitură superbă de deviere și o rundă de 59 l-au văzut pe Williams să reducă deficitul la un cadru înainte de a egala jocul cu un magnific 137.

Jucătorii au schimbat apoi cadre, în timp ce Williams a făcut 15-15 cu secolul al XVI-lea al campionatului, un 138, egalând recordul de 20 de ani al lui Stephen Hendry pentru tone realizate de un jucător într-un singur an la Crucible.

Când Williams a câștigat un schimb tactic tensionat pe albastru, el a preluat conducerea pentru prima dată în competiție și părea pregătit să înregistreze a doua cea mai mare întoarcere din istoria Crucible după faimoasa renaștere a lui Dennis. Taylor 8-0 pentru a câștiga finala din 1985 împotriva lui. Steve Davis.

Spre meritul său, Trump a arătat toată îndemânarea și rezistența care l-au adus la 23 de titluri de clasament și l-au ajutat să câștige toate cele trei evenimente „Triple Crown” pentru a revendica penultimul cadru.

Și un final dramatic, l-a văzut pe Williams învingând un roșu după ce a fost snooker, dar a ratat un albastru dur, cu Trump intervenind pentru a face 49 înainte de a rata un singur roșu cu restul.

Dar când Williams a căzut cu 25 de puncte, Trump a reușit două duble încrucișări uimitoare și un alt roșu dur pentru a-l lăsa pe jucătorul de 47 de ani să aibă nevoie de trei până la patru puncte – o performanță pe care nici măcar el nu a putut-o realiza.

„Mulțimea era în picioare când m-am întors de la toalete și pentru prima dată am simțit că am sprijin de 80%, ceea ce este foarte rar împotriva lui Judd, deoarece este cel mai popular jucător”, a spus Williams.

“Părea că va fugi cu asta, dar am rămas acolo și am revenit la 16-15 în față. Dar tot meritul îi revine lui, nu există nicio îndoială că poate câștiga”.

O’Sullivan trece o treaptă de viteză

Sarcina lui O’Sullivan sâmbătă seara a fost cu atât mai ușoară după ce a stabilit un avantaj atât de mare.

În urma cu 10-6, de patru ori câștigător, Higgins, a câștigat primul cadru al zilei, dar nu a reușit să aplice o presiune serioasă asupra adversarului său din „clasa 92”, în ciuda faptului că a înregistrat primul său meci de secol.

O’Sullivan a jucat cu mai mult ritm și echilibru, compilând pauze de 82, 101, 121 și un uluitor 134 pentru a-și extinde avantajul.

A fost o altă performanță strălucitoare a lui O’Sullivan, care a compilat o duzină de secole la turneul din acest an, deși a fost ajutat considerabil de un Higgins sub medie.

Câștigătorul de patru ori, care a lucrat pe tot parcursul jocului, și-a găsit pentru scurt timp atingerea cu o rundă magnifică de 103 pentru a-și eclipsa pauza anterioară, cea mai mare din joc, de 58.

Dar scoțianul și-a arătat frustrarea trântindu-și tacul în pământ după ce a ratat un roșu lung pe cadrul al 22-lea. Rachetul a venit după ce a eșuat cu un roșu relativ ușor în mijlocul dreptului în cadrul precedent, oferindu-l unui O’Sullivan pe melodia, care a făcut secolul 100 al turneului din acest an.

„Racheta” rareori părea să rateze o singură dată printre mingi și a oferit un precursor pentru ceea ce urma să urmeze, afișând un control exemplar al mingii galbene în primul său cadru al zilei – modelul continuând în timp ce el insista asupra superiorității sale.

Înregistrează-te pentru Sportul meu pentru a urmări știrile de snooker în aplicația BBC.

BBC Reading Around Banner Image - AlbastruSubsol - Albastru

Add Comment