Creierele adolescenților încep să asculte vocea mamei lor în jurul vârstei de 13 ani, arată studiul

Ai simțit vreodată că vorbești cu un zid de cărămidă când încerci să comunici cu copiii tăi?

Ei bine, un nou studiu sugerează că ar putea exista ceva știință în acest sens, după ce a descoperit că creierele adolescenților încep să asculte vocea mamei lor în jurul vârstei de 13 ani.

Acest lucru se datorează faptului că nu mai consideră că este „unic de îmbucurător”, au spus cercetătorii, și se acordă mai mult la voci necunoscute.

Studiul de la Stanford School of Medicine a folosit RMN-uri funcționale ale creierului pentru a oferi prima explicație neurobiologică detaliată a modului în care adolescenții încep să se separe de părinți.

El sugerează că atunci când Adolescenții tăi par să nu te audă, nu doar că nu vor să-și facă ordine în camera sau să-și termine temele – creierul lor nu-ți înregistrează vocea așa cum făceau înainte de adolescenți.

Ai simțit vreodată că vorbești cu un zid de cărămidă când încerci să comunici cu copiii tăi? Ei bine, un nou studiu sugerează că ar putea exista ceva știință, după ce a descoperit că creierul adolescenților încep să asculte vocea mamei lor în jurul vârstei de 13 ani (imagine de stoc)

„Așa cum un bebeluș știe cum să se acorde cu vocea mamei sale, un adolescent știe cum să se adapteze la voci noi”, a spus autorul principal al studiului, Daniel Abrams, profesor clinic asociat de psihiatrie și științe comportamentale.

„În adolescent nu știi că faci asta. Ești doar tu: ai prietenii tăi și noi tovarăși și vrei să petreci timp cu ei.

„Mintea ta este din ce în ce mai sensibilă și atrasă de aceste voci necunoscute.”

Într-un fel, creierul adolescenților este mai receptiv la toate vocile – inclusiv la cea a mamei lor – decât creierul copiilor sub 12 ani, au descoperit cercetătorii, o descoperire care se potrivește cu interesul sporit al adolescenților pentru multe tipuri de semnale sociale.

Însă, în creierul adolescenților, circuitele de recompensă și centrii creierului care acordă prioritate stimulilor importanți sunt activate mai mult de vocile necunoscute decât de cele ale mamelor lor.

Evoluția creierului către noi voci este un aspect al maturizării sănătoase, au spus cercetătorii.

„Un copil devine independent la un moment dat, iar acest lucru trebuie precipitat de un semnal biologic subiacent”, a spus autorul principal al studiului, Vinod Menon, profesor de psihiatrie și științe comportamentale.

„Asta am descoperit: este un indiciu care îi ajută pe adolescenți să se implice în lume și să formeze conexiuni care le permit să fie adepți social în afara familiilor lor”.

Echipa de la Stanford a descoperit anterior că în creierul copiilor de 12 ani și sub, auzirea vocii unei mame declanșează o explozie de răspunsuri unice.

Un studiu publicat în 2016 a arătat că copiii pot identifica vocea mamei lor cu o acuratețe extrem de mare și că sunetul special nu numai că declanșează zone de procesare auditivă ale creierului, ci și multe zone care nu sunt declanșate de voci necunoscute.

Acestea includ centrele de recompensă, regiunile de procesare a emoțiilor, centrele de procesare vizuală și rețelele cerebrale care decid ce informații primite sunt importante.

Studiul de la Stanford School of Medicine a folosit RMN-uri funcționale ale creierului pentru a oferi prima explicație neurobiologică detaliată a modului în care adolescenții încep să se separe de părinți.

Studiul de la Stanford School of Medicine a folosit RMN-uri funcționale ale creierului pentru a oferi prima explicație neurobiologică detaliată a modului în care adolescenții încep să se separe de părinți.

„Vocea mamei este sursa sonoră care îi învață pe copiii mici despre lumea social-emoțională și despre dezvoltarea limbajului”, a spus coautorul principal și cercetător în psihiatrie și științe comportamentale Percy Mistry.

„Fetușii în uter pot recunoaște vocea mamei înainte de a se naște, dar la adolescenți – chiar dacă au petrecut și mai mult timp cu această sursă de sunet decât bebelușii – creierul lor se îndepărtează de ea în favoarea unor voci pe care nu le-au auzit niciodată.

Noul studiu se bazează pe studiul anterior, adăugând date de la adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 16,5 ani.

Cercetătorii au înregistrat mamele adolescenților spunând trei cuvinte prostii, care au durat puțin mai puțin de o secundă.

Folosirea cuvintelor fără sens a asigurat că participanții nu vor reacționa la sensul sau conținutul emoțional al cuvintelor.

Două femei care nu cunoșteau subiecții studiului au fost înregistrate rostind aceleași cuvinte prostii.

Fiecare adolescentă participantă a ascultat mai multe repetiții de înregistrări cu cuvinte aiurea de către propria ei mamă și femei necunoscute, prezentate în ordine aleatorie și identificate când și-a auzit mama.

La fel ca și copiii mai mici, adolescenții au identificat corect vocea mamei lor în mai mult de 97% din timp.

Adolescenții au fost apoi plasați într-un scaner de rezonanță magnetică, unde au ascultat din nou înregistrările vocale.

Ei au ascultat, de asemenea, înregistrări scurte ale sunetelor din gospodărie, cum ar fi o mașină de spălat vase care funcționează, pentru a le permite cercetătorilor să vadă cum răspunde creierul la voci în comparație cu alte sunete non-sociale.

Cercetătorii au descoperit că, la adolescenți, toate vocile au provocat o activare mai mare în mai multe regiuni ale creierului în comparație cu copiii mai mici: „sulcusul temporal superior selectiv al vocii”, o zonă de procesare auditivă; „regiuni de procesare a importanței” care filtrează informațiile importante; și „cortexul cingulat posterior”, care este implicat în aspecte ale memoriei autobiografice și sociale.

Răspunsurile creierului la voci au crescut odată cu vârsta adolescenței – de fapt, relația a fost atât de puternică încât cercetătorii au putut folosi informațiile despre răspunsul vocal în scanările creierului adolescenților pentru a-și prezice vârsta.

Faptul că creierul este atât de adaptat la voci are sens – doar întrebați pe oricine care a simțit vreodată o zguduire emoțională auzind vocea unui prieten sau a unui membru al familiei după mult timp, au spus cercetătorii.

„Vocile din mediul nostru sunt această sursă de sunet incredibil de hrănitoare care ne face să ne simțim conectați, incluși, parte dintr-o comunitate și parte dintr-o familie”, a spus Abrams.

„Vocile sunt cu adevărat ceea ce ne conectează”.

Interacțiunile sociale ale copiilor suferă o transformare majoră în timpul adolescenței.

„Rezultatele noastre demonstrează că acest proces are rădăcinile în schimbări neurobiologice”, a spus Menon.

„Când adolescenții par să se răzvrătească neascultându-și părinții, este pentru că sunt pregătiți să acorde mai multă atenție vocilor din afara casei lor”.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Neuroscience.

Adolescenții chiar te ignoră! Adolescenții petrec cu 12% mai puțin timp privind fețele oamenilor decât adulții, arată un studiu

Adolescenții te ignoră cu adevărat, petrecând mai puțin timp privindu-ți fața când vorbești cu ei decât un alt adult, a constatat un studiu publicat anul trecut.

O echipă condusă de Universitatea din Kent a înregistrat trei grupuri de voluntari, cu vârste cuprinse între 10-19, 20-40 și 60-80, în situații reale de interacțiune socială.

Situațiile i-au implicat să aibă o conversație față în față și să navigheze într-un mediu, cu ochelari de urmărire a ochilor folosiți pentru a le monitoriza interacțiunile.

Rezultatele au arătat că adolescenții acordă mai puțină atenție indiciilor sociale în interacțiunile din lumea reală decât adulții.

Ei au descoperit că adolescenții și adulții în vârstă petrec cu 12% mai puțin timp privind fața cuiva cu care vorbesc și cu 2% mai puțin timp uitându-se la oameni în sarcina de navigare, comparativ cu adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.

Interpretarea expresiei faciale, a tonului vocii și a gesturilor celorlalți este o parte vitală a interacțiunii sociale, au explicat cercetătorii.

Rezultatele arată că atenția socială suferă schimbări legate de vârstă, spun cercetătorii, adăugând că acest lucru are potențiale implicații pentru cât de bine putem interpreta interacțiunile sociale în viața de zi cu zi și de-a lungul vieții noastre.

„Interpretarea expresiei faciale, a tonului vocii și a gesturilor altora este o parte vitală a interacțiunii sociale”, scriu autorii.

„Aceste abilități ne permit să facem inferențe rapide despre stările mentale ale altora, cum ar fi intențiile, emoțiile, dorințele și credințele lor.”

Interacțiunea socială de succes încurajează adoptarea de perspectivă și empatia împreună cu alte abilități sociale esențiale și joacă un rol important în îmbunătățirea bunăstării noastre.

Cercetarea condusă de studenta doctorandă, Martina De Lillo, alături de profesorul Heather Ferguson, a fost prima de acest gen care a examinat modul în care este alocată atenția socială în timpul adolescenței și dacă aceasta diferă de vârsta adultă.

.

Add Comment