Cum poate afecta Covid-19 creierul uman?

Deficiența cognitivă cauzată de Covid-19 sever este comparabilă cu declinul care are loc între 50 și 70 de ani, potrivit unui studiu recent al Universității din Cambridge și Imperial College din Londra.

Cercetătorii au spus că degenerarea echivalează cu pierderea a 10 puncte de IQ. Descoperirile, publicate la începutul acestei luni, au fost cele mai recente dintr-o serie de studii care sugerează că Covid-19 are un impact asupra creierului.

Impactul de durată al Covid-19 asupra milioanelor de oameni care l-au contractat este încă evaluat la mai bine de doi ani după pandemie, cu puține zone de incertitudine la fel de urgente și tulburătoare precum efectele potențial de lungă durată asupra creierului.

Oamenii de știință examinează mecanismele precise din spatele efectelor neurologice și dacă simptomele se vor dovedi a fi temporare sau dacă cele mai mari sarcini pentru sănătate ar putea fi încă găsite în viitor.

Care sunt cele mai izbitoare descoperiri despre impactul Covid-19 asupra creierului?

Pe fondul unui număr tot mai mare de dovezi anecdotice, Alzheimer’s Disease International, o federație a asociațiilor de demență, a sugerat în septembrie că efectul degenerativ al coronavirusului ar putea alimenta „pandemia de demență”. Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul persoanelor cu demență, în prezent în jur de 55 de milioane, va crește la aproximativ 80 de milioane până în 2030, odată cu creșterea populației în vârstă.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, publicat în martie, a constatat leziuni tisulare și contracție în părți ale creierului legate de miros la persoanele care au avut doar accese ușoare de Covid-19. Cercetătorii, care au analizat aproape 800 de scanări ale creierului de la Biobank din Marea Britanie – una dintre cele mai mari baze de date biomedicale din lume – au descoperit o reducere a dimensiunii întregului creier în comparație cu persoanele neinfectate și, în medie, un declin cognitiv mai mare.

Potrivit unui studiu publicat în JAMA Neurologie luna trecuta.

Diagramă care arată mecanismele olfactive ale organismului și modul în care Covid-19 le-ar putea afecta, așa cum arată rezultatele studiilor științifice recente

În ce măsură sunt experții în cauză?

Dr. S. Andrew Josephson, director de neurologie la Universitatea din California, San Francisco și editor al JAMA Neurologie, a spus că persoanele cu Covid chiar și ușor au descris simptome, cum ar fi oboseala mentală, care pot fi legate de creier. „Avem din ce în ce mai multe studii care arată modificări ale creierului care pot fi asociate cu aceasta”, a spus el.

Dificultățile de memorie, limbaj și concentrare se numără printre o gamă largă de simptome care se încadrează sub termenul umbrelă „Covid lung”. Definit ca suferind de simptome timp de 12 săptămâni sau mai mult după un diagnostic de Covid-19, experții medicali au estimat că afectează peste 100 de milioane de oameni.

Dar alți experți sugerează că descoperirile superficiale îngrijorătoare ar putea să nu fie la fel de îngrijorătoare cum au apărut prima dată.

„Majoritatea pacienților pe care îi vedem clinic au . . . o tulburare de concentrare și capacitatea de a vă direcționa gândul”, a spus Alan Carson, neuropsihiatru consultant la Universitatea din Edinburgh. „Este foarte neplăcut, dar nu este o afecțiune neurodegenerativă permanentă – este tratabilă”.

Serena Spudich, profesor de neurologie la Școala de Medicină din Yale, a spus că nu este clar câte modificări ale creierului sunt specifice Covid sau ce înseamnă acestea. „Oamenii pot pierde materia cenușie și poate însemna puțin în viața reală”, a spus ea.

Ce cercetări se fac pentru a afla mai multe?

Cercetările privind legătura dintre Covid-19 și demență sunt în stadii incipiente. Oamenii de știință au spus că teoretic este posibil ca boala să afecteze creierul în același mod ca și alți viruși.

Un studiu american din 2020 a constatat că persoanele care trăiesc cu HIV aveau un risc cu 50% mai mare de a dezvolta demență. Dacă Sars-Cov-2 a călătorit „de-a lungul căilor cerebrale într-un mod similar cu HIV, este posibil ca infecția cu Covid să crească riscul de apariție a bolii Alzheimer”, a reflectat Dennis Chan, care conduce un studiu asupra deficiențelor cognitive în perioada lungă de Covid finanțată de Covid. Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.

Alți oameni de știință au spus că credința că virusul s-ar putea răspândi prin sistemul nervos central mai larg prin nervul olfactiv pare acum să fie greșită. „S-a dovedit a fi incredibil de dificil să infectezi creierul cu coronavirus”, a spus Carson.

Josephson a spus că cercetătorii analizează mostre de lichid cefalorahidian de la pacienți vii pentru „orice anticorpi neobișnuiți sau celule inflamatorii” care ar putea arunca o nouă lumină asupra Covid-ului lung.

Precedentele descurajatoare din istorie nu s-au repetat până acum, au sugerat experții.

Clinicienii au fost îngrijorați de faptul că pandemia „ar putea fi asociată cu boala Parkinson encefalitică, care a fost descrisă după gripa spaniolă”, a declarat Anna Cervantes-Arslanian, neurolog la Școala de Medicină a Universității din Boston.

Dar un studiu condus de ea a constatat că doar 0,5% dintre persoanele cu Covid-19 sever au avut meningită sau encefalită. Aproximativ 10% au avut funcția sau structura creierului afectată, potrivit cercetărilor publicate în aprilie în jurnal Investigații la terapie intensivă.

Sunt dezvoltate noi tratamente?

Cercetătorii conduși de Chan folosesc scanări RMN pentru a înțelege cauzele efectelor Covid asupra memoriei, vitezei de gândire și luării deciziilor. El a spus că echipa sa va testa, de asemenea, tehnici de reabilitare cognitivă folosite pentru a trata problemele de memorie după un accident vascular cerebral, cum ar fi stabilirea de sarcini pentru a crește concentrarea mentală.

Alți oameni de știință investighează posibilitatea unor noi tratamente farmaceutice. Sunt în curs de desfășurare studii pentru a examina modificările țesuturilor și organelor care provoacă sau sunt cauzate de Covid-19 în vederea testării tratamentelor.

Josephson a spus că nu este clar dacă impacturile asupra creierului au fost cauzate de un sistem imunitar hiperactiv sau invers. Totuși, el a spus că dacă acest lucru nu s-ar putea stabili rapid, ar putea fi mai bine să testeze medicamente care modifică sistemul imunitar, fie prin scăderea acestuia, fie prin întărirea acestuia, pentru a-i ajuta pe cei ale căror simptome sugerează o deficiență cognitivă.

Dar dezlegarea impactului Covid de alte elemente care sunt asociate doar indirect cu virusul rămâne un puzzle continuu pentru cercetători.

„Efectele Covid asupra creierului sunt reale – unii oameni au condiții foarte discrete, definite, iar unii au lucruri pe care noi nu le înțelegem bine”, a spus Spudich. „Problema este că există atât de mulți alți factori sociali, presiuni și stres asociate cu aceste vremuri de pandemie, încât cu siguranță întunecă apele.”

Add Comment