Mama s-a trezit pe suport de viață după dureri

O femeie a spus că o afecțiune comună pe care mulți oameni nu știu că au „aproape că au ucis-o”.

Joanne Sheridan, în vârstă de 45 de ani, s-a trezit pe suport de viață după o intervenție chirurgicală de urgență care a determinat-o să fie diagnosticată cu endometrioză. Afecțiunea „benignă” și incurabilă afectează aproximativ una din zece persoane desemnate de sex feminin la naștere. Acesta implică țesut similar mucoasei uterului care crește în altă parte a corpului, provocând dureri cronice și complicații precum probleme de fertilitate, aderențe și chisturi ovariene, potrivit NHS.

Durerile abdominale „înjunghiătoare, împușcatoare” au început când Joanne avea 18 ani, apărând inițial mai ales în jurul menstruației, înainte de a deveni mai permanente și „chinuitoare” pe măsură ce îmbătrânia. În unele zile, femeia Walton se târa până la baie, dar scanările și testele nu au scos la iveală nimic în multiplele ei călătorii la spital la sfârșitul adolescenței și la 20 de ani.

CITESTE MAI MULT:Femeia care dorea să fie mamă a rugat medicii să-și scoată pântecele

Într-o călătorie la medic, ea a văzut un afiș despre endometrioză. Ea nu auzise niciodată de asta până acum, dar a recunoscut simptomele și i-a menționat medicului ei, care a spus că a respins ideea. Chiar și atunci când ea a intrat cu dificultăți de respirație și un stomac umflat cunoscut sub denumirea de „endo belly”, Joanne a spus că i s-a spus să ia paracetemol.

Joanne a spus că s-a simțit „prost și insultată”, spunând lui ECHO: „Nu mă lua în serios. Știam că este ceva în neregulă cu mine, dar nu mă asculta. Chiar îi plângeam recepționistei, spunând că nu era bine. Nimeni nu m-ar asculta.”

I-a trebuit până la 26 de ani să fie diagnosticată cu endometrioză. Joanne a aflat pentru prima dată când s-a trezit cu suport la trei zile după ce a vizitat un spital în căutarea ajutorului. În timpul operației, medicii au descoperit că avea endometrioză, cu țesutul atât de extins, încât îi unise organele și i-a blocat intestinul, provocând insuficiență renală și acumularea de „lichid otrăvitor”. Au îndepărtat șapte litri și jumătate de lichid, au tăiat țesutul endometriozei și au efectuat o intervenție chirurgicală reconstructivă a intestinului pentru a repara deteriorarea.

Durerea este mai bună acum – nu se mai târăște la toaletă, este mai mobilă și, după trei runde de FIV, a avut fiica ei în vârstă de acum 15 ani, care este „cel mai bun lucru din lume care a existat vreodată. i s-a întâmplat lui “Joanne. Dar ea suferă în continuare „epuizare severă” și nopți agitate și, uneori, trebuie să respire adânc pentru a scăpa de „durerea aceea împușcatoare, înjunghiătoare”.

Chirurgia poate fi folosită pentru a trata endometrioza, fie cu o laparoscopie pentru a îndepărta țesutul endometriozei, fie cu o histerectomie pentru a îndepărta uterul, așa că Joanne știe că probabil ar fi fost operată oricum. Dar, ea a spus: „Nu ar fi fost nici pe departe la fel de rău dacă ar fi investigat amănunțit, dacă ar fi operat mai devreme. Ceea ce am trecut ar fi putut fi prevenit”.

Joanne spera că se vor învăța lecții din ceea ce i s-a întâmplat cu două decenii în urmă, dar se simte „supărată” citind povești recente despre oameni care, chiar și acum, suferă de durere și complicații ani de zile înainte de a primi un diagnostic. Ea a spus: “Este sfâșietor. Mă supără. Îmi vine să plâng. În ultimele zile, am fost foarte supărată. Am avut două nopți agitate pentru că mă supără atât de mult încât nimic nu s-a schimbat”.

Își dorește ca oamenii să înțeleagă afecțiunea și să fie învățați despre ea, ea a spus: „Știu că mulți oameni sunt supuși că este menstruația ta și este doar pentru acea săptămână. Nu este – nu este doar o săptămână. Este zi și zi afară, noapte în, noapte.”

Dr. Manou Kaur, un medic consultant ginecolog care folosește chirurgia asistată de robot pentru a trata endometrioza la Spitalul de Femei din Liverpool, a declarat anterior pentru ECHO că gradul de conștientizare a afecțiunii s-a îmbunătățit de când s-a specializat în domeniu în urmă cu un deceniu. Dar ea a spus că publicul are nevoie de mai multă educație și trebuie să existe mai multă pregătire specializată pentru profesioniștii din domeniul sănătății, astfel încât starea complexă și imprevizibilă să poată fi surprinsă și tratată mai devreme.

Ea a spus că finanțarea cercetării endometriozei este limitată, deoarece este considerată, din punct de vedere medical, o afecțiune benignă, care nu pune viața în pericol. Nu este potențial fatal în felul în care sunt multe tipuri de cancer, dar „ceea ce poate face este să aibă un impact dăunător masiv asupra sănătății și bunăstării cuiva”, potrivit Emma Cox, director executiv al organizației caritabile Endometriosis UK.

Emma a spus: „A fi în durere severă, cronică și a nu fi capabil să funcționeze corect, are un impact asupra întregii tale vieți. Dacă atunci ești în anii formativi la școală sau la începutul carierei, asta va avea un impact. despre cum ai reușit în viață cu educația ta și cum poți începe să lucrezi.”

CEO-ul a spus că nu sunt puse suficiente resurse de asistență medicală în endometrioză, o moștenire a lipsei de cercetare și credibilitate acordată sănătății femeilor. Această lipsă de servicii a fost doar exacerbată de covid, cercetările recente arătând că listele de așteptare pentru ginecologie se confruntă cu cea mai mare creștere dintre toate specialitățile medicale, potrivit Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi.

Ea vrea să vadă guvernul Regatului Unit alăturându-se obiectivului Scoției de a reduce timpul necesar pentru a obține un diagnostic de endometrioză pentru persoanele desemnate de sex feminin la naștere de la mai mult de opt ani la mai puțin de unu. Endometrioza Regatul Unit face, de asemenea, campanie pentru implementarea unei educații școlare „adecvate vârstei” despre sănătatea menstruală și perioadele, împreună cu un efort mai organizat de a oferi îngrijiri de specialitate pentru endometrioză în întreaga țară.

.

Add Comment