Oamenii de știință avertizează că schimbările climatice ar putea declanșa următoarea pandemie majoră

Pe măsură ce clima globală continuă să se încălzească, oamenii de știință prevăd că animalele sălbatice vor fi forțate să își mute habitatele – probabil în regiuni cu populații umane mari. Acest lucru va crește dramatic riscul unui salt viral la oameni care ar putea duce la următoarea pandemie majoră.

Cercetătorii anticipează că, pe măsură ce temperatura pământului continuă să se încălzească, animalele sălbatice vor fi obligate să-și migreze habitatele – cel mai probabil către zone cu populații umane dense – crescând drastic pericolul unui salt viral pentru oameni, care ar putea duce la următoarea pandemie.

Această legătură între schimbările climatice și transmiterea virală este descrisă de o echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință de la Universitatea Georgetown într-o lucrare intitulată „Schimbarea climatică crește riscul de transmitere virală între specii”, care a fost publicată pe 28 aprilie 2022, în jurnal. Natură.

În studiul lor, cercetătorii au efectuat prima evaluare cuprinzătoare a modului în care schimbările climatice vor restructura viromul global al mamiferelor. Lucrarea se concentrează pe schimbările de aria geografică – călătoriile pe care speciile le vor întreprinde în timp ce își urmăresc habitatele în zone noi. Pe măsură ce întâlnesc alte mamifere pentru prima dată, studiul prevede că vor împărtăși mii de viruși.

Schimbările climatice vor conduce la un nou schimb de virusuri între speciile de mamifere

În 2070, centrele populației umane din Africa ecuatorială, sudul Chinei, India și Asia de Sud-Est se vor suprapune cu punctele fierbinți proiectate de transmitere virală între specii la fauna sălbatică. Credit: Colin Carlson/Georgetown University

Ei susțin că aceste schimbări oferă o oportunitate mai mare pentru viruși, cum ar fi Ebola sau coronavirus, să apară în locuri noi, făcându-le mai dificil de urmărit și în noi tipuri de animale, făcând mai ușor ca virușii să sară peste o specie de „treaptă” în oameni.

„Cea mai apropiată analogie este de fapt riscurile pe care le vedem în comerțul cu animale sălbatice”, spune autorul principal al studiului, Colin Carlson, PhD, profesor asistent de cercetare la Centrul pentru Știința și Securitatea Sănătății Globale de la Centrul Medical al Universității Georgetown. „Ne facem griji pentru piețe, deoarece aducerea animalelor nesănătoase împreună în combinații nenaturale creează oportunități pentru acest proces treptat de apariție – cum ar fi modul în care SARS a sărit de la lilieci la civete, apoi civete la oameni. Dar piețele nu mai sunt speciale; într-un climat în schimbare, acest tip de proces va fi realitatea în natură aproape peste tot.”

De îngrijorare este faptul că habitatele animalelor se vor deplasa în mod disproporționat în aceleași locuri ca și așezările umane, creând noi puncte fierbinți de risc de răspândire. O mare parte din acest proces ar putea fi deja în desfășurare în lumea de azi cu 1,2 grade mai caldă, iar eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea să nu împiedice desfășurarea acestor evenimente.

O descoperire importantă suplimentară este impactul pe care creșterea temperaturii îl va avea asupra liliecilor, care reprezintă majoritatea distribuirii virale noi. Capacitatea lor de a zbura le va permite să călătorească pe distanțe lungi și să împărtășească cei mai mulți viruși. Datorită rolului lor central în apariția virală, cele mai mari efecte sunt proiectate în Asia de Sud-Est, un punct fierbinte global al diversității liliecilor.

„La fiecare pas”, a spus Carlson, „simulările noastre ne-au luat prin surprindere. Am petrecut ani de zile verificând aceste rezultate, cu date diferite și ipoteze diferite, dar modelele ne conduc întotdeauna la aceste concluzii. Este un exemplu cu adevărat uimitor despre cât de bine putem, de fapt, prezice viitorul dacă încercăm.”

Pe măsură ce virușii încep să sară între speciile gazdă cu rate fără precedent, autorii spun că impactul asupra conservării și sănătății umane ar putea fi uimitor.

„Acest mecanism adaugă încă un strat modului în care schimbările climatice vor amenința sănătatea umană și animală”, spune co-autorul principal al studiului, Gregory Albery, dr., cercetător postdoctoral la Departamentul de Biologie de la Colegiul de Arte și Științe al Universității din Georgetown.

„Nu este clar exact cum ar putea afecta acești noi viruși speciile implicate, dar este posibil ca mulți dintre ei să se traducă în noi riscuri de conservare și să alimenteze apariția de noi focare la oameni”.

În total, studiul sugerează că schimbările climatice vor deveni cel mai mare factor de risc din amonte pentru apariția bolilor, depășind problemele de mai mare profil, cum ar fi defrișarea, comerțul cu animale sălbatice și agricultura industrială. Autorii spun că soluția este de a asocia supravegherea bolilor faunei sălbatice cu studii în timp real ale schimbărilor de mediu.

„Atunci când un liliac brazilian cu coadă liberă ajunge până în Appalachia, ar trebui să fim investiți în a ști ce viruși sunt etichetate”, spune Carlson. „Încercarea de a identifica aceste salturi de gazdă în timp real este singura modalitate prin care vom putea preveni ca acest proces să ducă la mai multe deversări și mai multe pandemii”.

„Suntem mai aproape de a prezice și de a preveni următoarea pandemie decât oricând”, spune Carlson. „Acesta este un pas mare către predicție – acum trebuie să începem să lucrăm la jumătatea mai grea a problemei”.

„The[{” attribute=””>COVID-19 pandemic, and the previous spread of SARS, Ebola, and Zika, show how a virus jumping from animals to humans can have massive effects. To predict their jump to humans, we need to know about their spread among other animals,” said Sam Scheiner, a program director with the U.S. National Science Foundation (NSF), which funded the research. “This research shows how animal movements and interactions due to a warming climate might increase the number of viruses jumping between species.”

Reference: “Climate change increases cross-species viral transmission risk” by Colin J. Carlson, Gregory F. Albery, Cory Merow, Christopher H. Trisos, Casey M. Zipfel, Evan A. Eskew, Kevin J. Olival, Noam Ross and Shweta Bansal, 28 April 2022, Nature.
DOI: 10.1038/s41586-022-04788-w

Additional study authors also included collaborators from the University of Connecticut (Cory Merow), Pacific Lutheran University (Evan Eskew), the University of Cape Town (Christopher Trisos), and the EcoHealth Alliance (Noam Ross, Kevin Olival).

The research described is supported in part by a National Science Foundation (NSF) Biology Integration Institutes (BII) grant (BII 2021909), to the Viral Emergence Research Initiative (Verena). Verena, co-founded by Carlson and Albery, curates the largest ecosystem of open data in viral ecology, and builds tools to help predict which viruses could infect humans, which animals host them, and where they could someday emerge. NSF BII grants support diverse and collaborative teams of researchers investigating questions that span multiple disciplines within and beyond biology.

Addition funding was provided by the NSF grant DBI-1639145, the USAID Emerging Pandemic Threats PREDICT program, the Institut de Valorisation des Données, the National Socio-environmental Synthesis Center, and the Georgetown Environment Initiative.

Add Comment