Oamenii de știință creează o iluzie optică uimitoare de tip „gaură neagră”.

O iluzie optică uimitoare poate păcăli creierul să creadă că o gaură neagră statică se extinde, au arătat cercetătorii.

Această iluzie de „gaură în expansiune”, nouă pentru știință, a fost creată de profesorul Akiyoshi Kitaoka, psiholog la Universitatea Ritsumeikan din Kobe, Japonia.

În timpul testelor, 86% dintre voluntari au perceput că gaura neagră centrală a crescut, ca și cum s-ar fi deplasat printr-un mediu întunecat, cum ar fi un tunel, sau a căzut într-o gaură.

Imaginea este atât de bună să ne păcălească creierul încât face ca pupilele să se dilate, așa cum s-ar întâmpla dacă ne-am mișca într-adevăr printr-o zonă întunecată.

Aruncă o privire la această poză. Percepi gaura neagră centrală devenind mai mare, ca și cum te-ai mișca într-un mediu întunecat sau ai cădea într-o gaură? „Gaura în expansiune” este o iluzie nouă pentru știință, spun cercetătorii

CUM FUNCTIONEAZA ILUZIA?

„Iluzia găurii în expansiune” arată o gaură neagră centrală în expansiune, ca și cum privitorul se mișcă printr-un mediu întunecat sau cade într-o gaură.

Gaura neagră centrală circulară evocă un sentiment de flux optic – experimentând mișcare prin ceea ce vedem.

Potrivit cercetătorilor, atunci când oamenii văd imaginea, pupila tinde să se dilate (devine mai mare) pentru a lăsa să intre mai multă lumină.

Se întâmplă atunci când devenim conștienți că suntem pe cale să intrăm într-un spațiu întunecat, ca atunci când suntem într-o mașină care urmează să intre într-un tunel întunecat.

Potrivit cercetătorilor, atunci când oamenii văd imaginea, pupila tinde să se dilate (devine mai mare) pentru a lăsa să intre mai multă lumină.

Se întâmplă atunci când devenim conștienți că suntem pe cale să intrăm într-un spațiu întunecat, ca atunci când suntem într-o mașină care urmează să intre într-un tunel întunecat.

Iluzia apare și indiferent de dimensiunea imaginii, chiar dacă este foarte mică, și, de asemenea, dacă este de altă culoare.

„„Gaura în expansiune” este o iluzie extrem de dinamică”, a spus profesorul Bruno Laeng, care a condus experimentele la Departamentul de Psihologie al Universității din Oslo.

„Pata circulară sau umbra gradient a găurii negre centrale evocă un puternic sentiment de flux optic, de parcă privitorul s-ar îndrepta către o gaură sau un tunel”.

Profesorul Kitaoka, care a creat imaginea, este bine cunoscut ca creator de iluzii optice, inclusiv faimoasa iluzie a șerpilor care se rotește și iluzia luminii „Asahi”.

Iluzia Asahi are o regiune centrală care arată mai strălucitoare decât fundalul alb, deși este același alb peste tot.

Pentru a testa eficacitatea noii imagini, cercetătorii au recrutat 50 de persoane cu vedere sănătoasă, cu vârste cuprinse între 18 și 41 de ani.

Profesorul Kitaoka este deja cunoscut ca un creator de iluzii optice, inclusiv faimoasa iluzie a șerpilor care se rotesc și iluzia luminozității

Profesorul Kitaoka este deja cunoscut ca un creator de iluzii optice, inclusiv faimoasa iluzie a șerpilor care se rotește și iluzia de luminozitate „Asahi” (în imagine). Iluzia Asahi are o regiune centrală care pare mai strălucitoare decât fundalul alb, deși este același alb peste tot.

Toți voluntarii au vizualizat imaginea, precum și mai multe variante ale imaginii cu culori diferite, timp de câteva secunde pe ecranul unui computer.

Profesorul Akiyoshi Kitaoka, psiholog la Universitatea Ritsumeikan din Kobe, Japonia, este coautor al acestui nou studiu.

Profesorul Akiyoshi Kitaoka, psiholog la Universitatea Ritsumeikan din Kobe, Japonia, este coautor al acestui nou studiu.

Un dispozitiv de urmărire a ochilor cu infraroșu a înregistrat constricțiile și dilatările pupilelor pe măsură ce erau prezentate diferitele imagini.

Pentru fiecare, participanții au fost rugați să evalueze subiectiv cât de bine au perceput iluzia.

Ca controale, participanții au primit și versiuni „neclare” ale imaginilor cu găuri în expansiune, cu luminanță și culoare egale, dar fără niciun model.

Cercetătorii au descoperit că iluzia era mai eficientă atunci când gaura era neagră – doar 14% dintre participanți nu au văzut iluzia în acest caz.

Între timp, un procent puțin mai mare nu a văzut gaura dacă era în culoare – 20% pentru toate culorile, în medie.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că găurile negre au promovat dilatări reflexe puternice ale pupilelor participanților, în timp ce găurile colorate au cauzat pupilele lor să se îngusteze.

În imagine sunt diferitele imagini de găuri care se extind în diferite culori (stânga), împreună cu imaginile de control „încețoșate” (dreapta)

În imagine sunt diferitele imagini de găuri care se extind în diferite culori (stânga), împreună cu imaginile de control „încețoșate” (dreapta)

Pentru găurile negre, dar nu pentru găurile colorate, cu cât participanții individuali și-au evaluat subiectiv percepția asupra iluziei, cu atât diametrul pupilei lor avea tendința de a se modifica.

Printre cei care au perceput o expansiune, puterea subiectivă a iluziei a fost diferită, deși nu este clar de ce exact.

Este posibil ca alte specii de vertebrate, sau chiar animale nevertebrate cu ochi asemănători camerei, cum ar fi caracatițele, să perceapă aceeași iluzie.

Ochii caracatiței se concentrează prin mișcare, la fel ca lentila unei camere sau telescop, mai degrabă decât să își schimbe forma ca lentila ochiului uman.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Frontiers in Human Neuroscience.

ILUZIA OPTICĂ DEZVLEVĂ CUM DEPRESIA POATE ALTERA PERCEPȚIA VIZUALĂ

Potrivit unui studiu, depresia face ca efectele anumitor iluzii optice să fie mai puțin pronunțate.

Cercetătorii finlandezi au testat percepția vizuală a persoanelor cu și fără depresie, folosind pătrate mici de aceleași culori impuse pe fundaluri diferite.

Pacienții depresivi au perceput iluzia vizuală, prezentată pe ecranul unui computer, ca fiind semnificativ mai slabă.

Percepția vizuală este probabil legată de procesarea informațiilor în cortexul cerebral – stratul cel mai exterior al creierului care este implicat în senzație, percepție, memorie și gândire conștientă.

Oamenii de știință spun că în timpul unui episod depresiv major există o procesare corticală afectată a contrastului vizual.

Citeste mai mult

.

Add Comment